– Slik gir du barna en kristen påske

Hvordan kan foreldre gi sine barn en god opplevelse av kristen påske midt i alt det andre som tar fokuset i påskehøytiden?

Sett av tid til bibellesing, aktiviteter og sang med barna i påsken råder Søndagsskolen, Familier & Medier og Preses i Den norske kirke.
Sett av tid til bibellesing, aktiviteter og sang med barna i påsken råder Søndagsskolen, Familier & Medier og Preses i Den norske kirke.

Av: Ingunn Marie Ruud - KPK.no (01.03.2017)

 

Blant egg, kyllinger, sjokolade, skiturer og påskekrim kan det kanskje være utfordrende for mange foreldre å gi barna en forståelse av hvorfor påsken er den viktigste høytiden for kristne.

 

– Jeg har selv erfart hvor vanskelig det kan være å gi barna opplevelser knyttet til påsken hvis man er på fjellet og langt fra gudstjeneste og søndagsskole, sier Karin Kvalvaag Manvik som er rådgiver for programavdelingen i Søndagsskolen Norge.

 

Hun tror den enkleste måten å gjøre det på, er å gjøre en liten ting på hver av de ulike påskedagene.

 

– Planlegg gjerne noe fast dere gjør de fire dagene: Palmesøndag, skjærtorsdag, langfredag og påskemorgen. Det kan være så enkelt som å lese sammen hva som skjedde hver enkelt dag, på et fast tidspunkt på dagen. Tenne et lys, lese og be en kort takkebønn og synge en enkel sang.

 

Påskevandring og påskeboks

Søndagsskolens pedagogiske opplegg for søndagsskoler og kristne barnegrupper, Sprell levende, har flere påskeopplegg for barnegrupper.

 

– Her legger vi ofte opp til vandringer der vi på ulike måter opplever påskens dager. Å leke, gjøre og undre seg over det som skjedde, fremfor bare å høre, kan skape gode erfaringer vi vil huske, sier Manvik.

 

Hun foreslår at foreldre kan lage lignende vandringer med familien.

 

– Tenk at dere skal bruke ulike sanser og former, men gjør det gjerne veldig enkelt. Gjør klar noen enkle poster, et lite “sted” for palmesøndag, skjærtorsdag, langfredag og påskemorgen, sier Manvik.

 

Hun forteller at en kan gjøre hele vandringen på én gang, eller fordele den på de fire dagene.

 

– Postene kan utstyres med enkle hjelpemidler: Ting man skal ta på seg, holde i, spise - noe eget på hver post. Bruk også sanger, gjerne én sang til hver post. Les, lek, smak og syng sammen. Rekvisittene kan også legges oppi en boks som dere åpner sammen. En gjenstand, sang og/eller fortelling hver dag. Det er spennende å ha med seg en “påskeboks” på fjellet!

 

– Ta skjermfri

Organisasjonen Familie & Medier oppfordrer hvert år alle til å ta minst én uke fri fra skjermer i fasten. I år arrangerer de skjermfri uke 31. mars - 7. april, uka før påske.

 

– Det er en god anledning på mange plan til å snakke sammen om hva som er viktig i livet, sier daglig leder i Familie & Medier, Jarle Haugland.

 

Han påpeker at alle, uansett livssyn, ville hatt godt av å ta en skjermfri uke, men at de bevisst har lagt skjermfri uke til fastetiden.

 

– For oss som kristne er det en god anledning til å stoppe opp og forberede oss til påsken som ligger foran. Det er en anledning til å snakke om hva vi vil, hva som er viktig og ikke minst om hva som kommer uka etterpå, sier Haugland.

 

Undring og glede

Preses i Den Norske kirke, Helga Haugland Byfuglien, mener det hører hjemme i kristne familier å formidle påskebudskapet til barna.

 

– Påskebudskapet er en spennende fortelling som barn fascineres av. Barna griper både sorgen og gleden i fortellingen og det er viktig at de får ta del i den utfra sine forutsetninger, sier Haugland Byfuglien og anbefaler både bøker og filmen «Jesus fra Nasaret».

 

– Det er ikke alt som er like forståelig, hverken for barna eller oss voksne, men det er godt å gi plass til undringen og gleden, fortsetter hun.

 

Lederen for Bispemøtet anbefaler de som har mulighet til det til å ta med barna til kirken i sin lokale menighet i påsken.

 

– Palmesøndag er ofte en veldig visuell opplevelse, med palmegrener og opplegg for hele familien. På skjærtorsdag er det mange menigheter som arrangerer måltid som det kan være spennende for barna å bli med på, sier Haugland Byfuglien.

 

– Vær kreative

Også Familie & Medier-sjefen anbefaler familier til å gå til gudstjenester i påsken hvis de er i nærheten av en kirke og foreslår ellers at familier kan være kreative i hvordan de markerer påskehøytiden.

 

– Det er ikke alltid de store tingene som skal til. Det kan handle om hva vi spiser. Man kan velge å spise noe som man kan relatere til det som skjedde den dagen, foreslår han.

 

– Det kan også være å lese et lite bibelavsnitt hver morgen i påsken og for eksempel hobby-aktiviteter på kveldstid etter man har vært ute på ski. Jeg tror ikke det krever mye, men det krever et bevisst forhold til høytiden, sier Haugland.

 

– Syng sammen

Manvik i Søndagsskolen foreslår også at familien synger sanger som forteller hva som skjedde i påsken.

 

– Syng en sang sammen for hver av de ulike påskedagene. Dagens påskesang kan lyttes til, læres og synges, gjerne på et fast tidspunkt på dagen, sier hun.

 

Manvik nevner spesielt tre sanger som Søndagsskolen har utgitt.

 

– I sangene «Oppstått er Jesus» og «Opp, opp, opp», kan man synge med på refrengene og lytte til versene, og «For så høyt har Gud elsket verden» er påskebudskapet på et par minutter til fengende rytmer på en melodi som er lett å lære, sier Manvik.

 

Bøker og filmer

Haugland minnes selv at han og søsknene fikk velge hver sin bok som en påskegave da de var barn.

 

– Det er et godt minne for meg fra påsken. Det finnes mange gode bøker. Det er verdt å gå på en kristen bokhandel å kjøpe en god påskebok en kan lese sammen med barna, sier han.

 

Selv om Haugland anbefaler lavere tempo og skjermfrie perioder har han også noen tips til de som ønsker å se film i påsken.

 

– Noen vil ha stor glede av Narnia-filmene, ikke minst «Løven, heksa og klesskapet» - som et utgangspunkt for å snakke om påskens budskap. For større barn vil jeg anbefale «Risen», avslutter han.

  • Publisert
Klokken Program
00:00 Sang og musikk for kvelden
Sendes også på FM101,2
01:00 Sang og musikk for natten
02:00 Sang og musikk for natten
03:00 Sang og musikk for natten
04:00 Sang og musikk for natten
05:00 Sang og musikk for natten
06:00 Sangene og musikken som gir deg den gode starten på dagen
07:00 7-til-9
Sendes også på FM101,2
08:00 7-til-9
Sendes også på FM101,2
09:00 God Hverdag
Sendes også på FM101,2
10:00 Formiddagen
Fra Radio Evangeliets Røst
11:00 Møteplassen
Opplesningsserie
12:00 Lys over ordet
13:00 Misjon & Musikk
Sendes også på FM101,2
14:00 Misjon & Musikk
Sendes også på FM101,2
15:00 Vitalitet
16:00 Dette Er Mitt Liv
17:00 Veien Gjennom Bibelen
18:00 Reprise av Formiddagen
Fra Radio Evangeliets Røst
19:00 Reprise av God Hverdag
20:00 Møteplassen
Opplesningsserie
Sendes også på FM101,2
21:00 Lys Over Ordet
Vindu Mot Livet
22:00 Sang og musikk for kvelden
Sendes også på FM101,2
23:00 Sang og musikk for kvelden
Sendes også på FM101,2
24:00 Sang og musikk for kvelden
Sendes også på FM101,2

 

 

Kontakt

Telefon

381 45 100

E-post

post@gimra.no

Adresse

Postboks 410
Lundsiden,
4604 Kristiansand

Besøksadresse

Gimlekollen Mediesenter
Bergtoras vei 120

Gimlekollen Radio er med i GodRadio, medlem av Norsk 
Lokalradioforbund og medlem av Kristent Radioforum.

Vil du gi din støtte til Gimlekollen Radio?

Kontonummer: 3000.32.22868

webløsning utviklet av mWEB